Ai peste 18 ani?

Intrând pe acest site sunteți de acord cu Politica noastră de confidențialitate
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Lectus arcu bibendum at varius. Ut porttitor leo a diam. Penatibus et magnis dis. Ut enim ad minim veniam.

Urmăriți-ne și pe

Private Wine

WineNebbiolo, Sangiovesse, Aglianico – cei 3 mari struguri ai Italiei

Nebbiolo, Sangiovesse, Aglianico – cei 3 mari struguri ai Italiei

Un spectacol a fost degustarea comparativa intre cele 3 soiuri celebre italiene.

Pe scurt, este evidenta diferenta intre vinurile din Piemonte, Toscana si Sud (Campania si Calabria), datorata strugurilor, terroir-ului si caracterului oamenilor locului, caracter care se transmite in vin. Si asta face, in primul rand, ca vinurile sa fie usor recognoscibile. Cine le-a incercat ( mai ales prin comparatie) nu v-a mai confunda pe veci, un Barolo cu un Barbaresco, nici cu un Chianti Classico, sau cu Brunello di Montalcino si fara niciun dubiu nu v-a confunda Aglianico cu nicuna din cele de mai sus.

Daca Nebbiolo, care a dat aseara Barbaresco si Barolo, este taninos, astringent, puternic (in cazul Barolo) si mai delicat (in cazul Barbaresco), cu note de fructe rosii, frunze uscate, trandafiri si anason, cu aspect (vinul) de Pinot Noir si aciditate debordanta , Sangiovesse da atat in Chianti Classico ( unde este in proportie de 80%) cat si in Brunello (100%), un vin mai plin de arome de fructe uscate , de nuante de piele si ceva animalier ( similar cu mirosul de cal transpirat, pentru cine s-a intalnit cu asta), mai stratificat si de cele mai multe ori mai cald, cu taninuri mai catifelate dar cu aciditate enorma, tocmai buna pentru o invechire de lunga durata, iar Aglianico este indiscutabil strugurele pentru vinul sudului, acolo unde oamenii sunt mai galagiosi ( nu ca in rest n-ar fi), mai vioi, mai pasionali si de ce nu, mai frivoli si mai de suprafata. Atat cel proaspat, din Calabria, vin de vorba multa, de rasete cu gura pana la urechi si de indulcirea unor amaruri, cat si cel din Campania- Taurasi ( cel mai celebru Aglianico), mai complex, mai asezat, galagios si dulce ca un cuplu in floarea varstei, nu frivol dar nici intelept. Vinul este dominat de fructe supracoapte , fum, piper si piele, cu adancime de culoare cat e sufletul localnicilor de mare, cu gust dulceag ca o seara de vara, si cu postgust lung, ca amintirea locurilor.

Foarte expresive toate cele 6 vinuri , spun perfect povestea locului de unde provin.

Si pentru ca ne-am luptat cu taninuri puternice, aciditate neimblanzita si corp de invidiat, in concordanta cu niveluri alcoolice intre 14 si 15% vol alc, a fost nevoie de sustinere culinara ca lumea. Si am avut coaste de vitel cu sos barbeque de la Suzanna Ribs & Wings, Brisket de la Smokareala si 3 tipuri de pizza de la PizzaMania. Iar atmosfera a fost una tipic italiana. Cu multe vorbe, cu veselie si prietenie. Ne lipseste noua starea asta de bine de multe ori. Vinurile de aseara ne-au facut sa o regasim!

Nebbiolo

1. Vite Colte – Barbaresco

2. Vite Colte – Barolo

Sangiovesse

3. Villa Antinori – Chianti Classico Riserva

4. Villa Le Prata – Brunello di Montalcino

Aglianico

5. Montemajor – Petra Ceci

6. Nativ – Bicento – Taurasi

Postează un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Wine & Spirits Follow us on instagram

Made with love by Qode Interactive

X